Na oživovanie svetovej ekonomiky sú potrebné ďalšie kroky

21.04.2013 Celý región

Washington 21. apríla (TASR) - Proces oživovania svetovej ekonomiky je nerovnomerný, pričom táto nerovnomernosť sa stále zväčšuje. Politici preto musia prijať ďalšie kroky na urýchlenie hospodárskeho rastu a tvorbu pracovných miest. Zhodli sa na tom predstavitelia Medzinárodného menového fondu (MMF) na jarnom zasadnutí inštitúcie vo Washingtone. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Musíme prijať rozhodné kroky s cieľom zabezpečiť udržateľné oživenie a návrat k odolnej globálnej ekonomike," uviedol v komuniké na záver jarného zasadnutia fondu Menový a finančný výbor MMF (IMFC). Podľa výboru by centrálne banky najväčších svetových ekonomík mali pokračovať v súčasnej akomodatívnej menovej politike, pričom ich prípadný odchod od tohto modelu "musí byť realizovaný veľmi opatrne a jasne komunikovaný".

Na druhej strane sa však krajiny nesmú spoliehať len na uvoľňovanie menovej politiky ako na jedinú formu podpory ekonomiky, dodal IMFC. "V strednodobom horizonte sú práve tak dôležité aj dôveryhodné plány fiškálnej konsolidácie a štrukturálnych reforiem, najmä v USA a Japonsku," uvádza sa v komuniké.

Ako v tejto súvislosti dodal predseda IMFC a singapurský minister financií Tharman Šanmugaratnam, to, čo v súčasnosti najviac chýba, je dôvera. Práve na jej zvýšenie je nutné prijať viaceré kroky s cieľom podporiť oživenie ekonomiky a nespoliehať sa na jedno riešenie, akým je napríklad menová politika.
 

Vyberte región